Vitamín B1

thiamin

Vitamín B1

Základní informace

Vitamín B1 je látka nezbytná pro fungování některých enzymů po těle, hlavně pro metabolismus glukózy a tuků. Tělo má zásobu asi jen 25 až 30 mg vitamínu B1, denně přijde o přibližně 1 mg. Takže je potřeba mít kontinuální přísun vitamíny B1! [zdroj]

Jelikož je vitamín B1 velmi důležitý, většina států fortifikuje své potraviny (tj. dodává vitamín B1 do potravit, aby lidé měli dostatek). Česká republika, bohužel, nefortifikuje své potraviny vitamínem B1[zdroj] Vitamín B1 je citlivý na teplo! Tepelně opracované potraviny mají typicky o 20 až 30% nižší obsah vitamínu B1 než kdyby nebyly tepelně opracované (třeba u rýže dokonce o 90% méně)!
Navíc je vitamín B1 velmi dobře rozpustný ve vodě a proto se při vaření ztrácí, pokud se vylévá voda ze zpracování (např. při vylití vody z vaření brambor se ztratí velká část vitamínu B1).[zdroj]

Vitamín B1 velmi často chybí seniorů, lidí s diabetes mellitus a zejména lidí s vysokým příjmem alkoholu. Nedostatek vitamínu B1 je zodpovědný za velmi závažné komplikace těchto stavů, často vede k nevratnému poškození mozku i smrti![zdroj]

Formy vitamínu B1:

Vitamín B1 se v potravě vyskytuje jako volný vitamín, nebo ve formě esteru s kyselinou fosforečnou (fosfátu nebo difosfát; majoritní forma). Estery se ve střevě člověka rozpadnou na volnou formu, která se může vstřebávat. V potravních doplňcích se typicky vyskytuje ve volné formě. [zdroj]

Projevy nedostatku vitamínu B1:

  • Nejsou k dispozici data, která by popisovala, jak častý je nedostatek vitamínu B1 v ČR nebo v Evropě [zdroj]
  • Podle dat z USA asi 6% lidí má nedostatečně vysoký příjem vitamínu B1, ale USA fortifikují své potraviny vitamínem B1 narozdíl od ČR [zdroj]
  • V chudších státech je nedostatek vitamínu B1 obrovský problém postihující většinu populace [zdroj] [zdroj]
  • Asi 80% lidí s vysokým příjem alkoholu má nedostatek vitamínu B1! [zdroj]
  • Podle různých studií 17 až 79 % lidí s diabetes mellitus má nedostatek vitamínu B1! [zdroj] [zdroj]
  • Podle různých studií 20 až 98 % lidí se srdečním selháním mělo nedostatek vitamínu B1 [zdroj]
  • Asi 20 až 30% seniorů má nedostatek vitamínu B1! [zdroj]
  • Nižší hladiny vitamínu B1 byly též popsány u těhotných, lidí s HIV, hematologickými malignitami, narkomanů, a pacientů po baryatrické operaci [zdroj]
  • nedostatek vitamínu B1 způsobuje nemoci zvané beriberi a Wernickeho-Korsakovův syndrom [zdroj]
  • v prvních stádiích se často projevují hubnutím a nechutenstvím, zmateností, zhoršením krátkodobé paměti, slabostí a hypertrofií srdce [zdroj]
  • Wernickeho-Korsakovův syndrom je daleko častější důsledek nedostatku vitamínu B1 v Evropě a Americe [zdroj]
  • postihuje nervový systém, vede k psychózám, dezoriantaci, konfabulacím (bájnému vymýšlení si, ale pacient svým výmyslům věří). Zpočátku jsou změny vratné, později jsou nevratné! Tento stav je ve 20 % případů smrtelný! [zdroj]
  • beriberi je častější v rozvojových zemín a projevuje se neuropatií, sníženými reflexy, zvýšeným močením, vzácně také otoky i smrtí [zdroj]

Výhody z příjmu vitamínu B1:

  • Preventivní užívání vitamínu B1 je vhodné u lidí s vysokým rizikem nedostatku vitamínu B1 (např. diabetici, alkoholici, senioři, a další; viz předchozí kapitola). Udržování zdravých hladin vitamínu B1 dokáže zabránit závažným a nevratným komplikacím! [zdroj]
  • Nedostatek vitamínu B1 je přítomen u 80% chronických alkoholiků a je zodpovědný za jedny z nejzávažnějších následků alkoholismu (Wernickeho-Korsakovův syndrom; viz předchozí kapitola) [zdroj] Pokud se projeví symptomy, studie doporučují podávat 3krát denně 100 až 200 mg vitamínu B1 do odeznění příznaků;[zdroj] [zdroj] [zdroj] pak pokračovat udržovacími dávkami. [zdroj]

Přírodní zdroje vitamínu B1: [zdroj]

  • vepřové maso (0,9 mg vitamínu B1 na 100 g potraviny)
  • ovesné vločky celozrné (0,55 mg vitamínu B1 na 100 g potraviny)
  • fazole bílé (0,5 mg vitamínu B1 na 100 g potraviny)
  • celozrný chléb se slunečnicovými semínky (0,21 mg vitamínu B1 na 100 g potraviny)
  • platýs velký (0,21 mg vitamínu B1 na 100 g potraviny)
  • květák (0,1 mg vitamínu B1 na 100 g potraviny)

    Vitamín B1 je citlivý na teplo! Tepelně opracované potraviny mají typicky o 20 až 30% nižší obsah vitamínu B1 než kdyby nebyly tepelně opracované (třeba u rýže dokonce o 90% méně)!
    Navíc je vitamín B1 velmi dobře rozpustný ve vodě a proto se při vaření ztrácí, pokud se vylévá voda ze zpracování (např. při vylití vody z vaření brambor se ztratí velká část vitamínu B1).[zdroj] Je obecně docela obtížné dosáhnout dostatečně vysokého příjmu vitamínu B1 z běžné potravy. Ve velmi malé míře si vitamín B1 vytváří tělo samo ve střevních bakteriích, ale nejspíše se jedná o zanedbatelné množství.[zdroj]
  • Dávkování

    Jaké dávky jsou vhodné pro mě?

    Na základě dlouhodobých výzkumů vědci stanovili, jaké množství vitamínu B1 v potravě je potřeba pro většinu lidí (přes 97%), aby měli zdravé koncentrace vitamínu B1 v těle. Tyto dávky nazýváme doporučené denní dávky. Vyšší než doporučené dávky vitamínu B1 jsou ale také v pořádku (viz sekce níže).
    Doporučené denní dávky vitamínu B1 pro věkové kategorie. Data převzata od Institute of Medicine a FDA.
    Věková skupina Muži Ženy Těhotné ženy Kojící ženy
    Do 6 měsíců 0,2 mg 0,2 mg
    7 až 12 měsíců 0,3 mg 0,3 mg
    1 rok až 3 roky 0,5 mg 0,5 mg
    4 roky až 8 let 0,6 mg 0,6 mg
    9 roky až 13 let 0,9 mg 0,9 mg
    14 až 18 let 1,2 mg 1,0 mg 1,4 mg 1,4 mg
    19 až 50 let 1,2 mg 1,1 mg 1,4 mg 1,4 mg
    50 a více let 1,2 mg 1,1 mg 1,4 mg 1,4 mg

    Bezpečnost

    Lze se vitamínem B1 předávkovat?

    Nadbytek vitamínu B1 je velmi dobře tolerovaný i do extrémně vysokých dávek, protože nadbytečný vitamín B1 se vylučuje močí. Ani dávky vyšší než 50 mg/den u dospělých nevedly ke vzniku nežádoucích účinků. Proto není stanoven horní doporučený limit příjmu vitamínu B1. [zdroj]

    Vitamín B1

    thiamin

    Našim cílem je poskytnout běžné veřejnosti přehledné informace o vitamínech a minerálech. Ve společnosti koluje mnoho mýtů a nepřesností, které se snažíme napravovat.