Vitamín B1
thiamin
Vitamín B1
Základní informace
Vitamín B1 je látka nezbytná pro fungování některých enzymů po těle, hlavně pro metabolismus glukózy a tuků. Tělo má zásobu asi jen 25 až 30 mg vitamínu B1, denně přijde o přibližně 1 mg. Takže je potřeba mít kontinuální přísun vitamíny B1! [zdroj]
Jelikož je vitamín B1 velmi důležitý, většina států fortifikuje své potraviny (tj. dodává vitamín B1 do potravit, aby lidé měli dostatek). Česká republika, bohužel, nefortifikuje své potraviny vitamínem B1[zdroj] Vitamín B1 je citlivý na teplo! Tepelně opracované potraviny mají typicky o 20 až 30% nižší obsah vitamínu B1 než kdyby nebyly tepelně opracované (třeba u rýže dokonce o 90% méně)!
Navíc je vitamín B1 velmi dobře rozpustný ve vodě a proto se při vaření ztrácí, pokud se vylévá voda ze zpracování (např. při vylití vody z vaření brambor se ztratí velká část vitamínu B1).[zdroj]
Vitamín B1 velmi často chybí seniorů, lidí s diabetes mellitus a zejména lidí s vysokým příjmem alkoholu. Nedostatek vitamínu B1 je zodpovědný za velmi závažné komplikace těchto stavů, často vede k nevratnému poškození mozku i smrti![zdroj]
Formy vitamínu B1:
Vitamín B1 se v potravě vyskytuje jako volný vitamín, nebo ve formě esteru s kyselinou fosforečnou (fosfátu nebo difosfát; majoritní forma). Estery se ve střevě člověka rozpadnou na volnou formu, která se může vstřebávat. V potravních doplňcích se typicky vyskytuje ve volné formě. [zdroj]Projevy nedostatku vitamínu B1:
- Nejsou k dispozici data, která by popisovala, jak častý je nedostatek vitamínu B1 v ČR nebo v Evropě [zdroj]
- Podle dat z USA asi 6% lidí má nedostatečně vysoký příjem vitamínu B1, ale USA fortifikují své potraviny vitamínem B1 narozdíl od ČR [zdroj]
- V chudších státech je nedostatek vitamínu B1 obrovský problém postihující většinu populace [zdroj] [zdroj]
- Asi 80% lidí s vysokým příjem alkoholu má nedostatek vitamínu B1! [zdroj]
- Podle různých studií 17 až 79 % lidí s diabetes mellitus má nedostatek vitamínu B1! [zdroj] [zdroj]
- Podle různých studií 20 až 98 % lidí se srdečním selháním mělo nedostatek vitamínu B1 [zdroj]
- Asi 20 až 30% seniorů má nedostatek vitamínu B1! [zdroj]
- Nižší hladiny vitamínu B1 byly též popsány u těhotných, lidí s HIV, hematologickými malignitami, narkomanů, a pacientů po baryatrické operaci [zdroj]
- nedostatek vitamínu B1 způsobuje nemoci zvané beriberi a Wernickeho-Korsakovův syndrom [zdroj]
- v prvních stádiích se často projevují hubnutím a nechutenstvím, zmateností, zhoršením krátkodobé paměti, slabostí a hypertrofií srdce [zdroj]
- Wernickeho-Korsakovův syndrom je daleko častější důsledek nedostatku vitamínu B1 v Evropě a Americe [zdroj]
- postihuje nervový systém, vede k psychózám, dezoriantaci, konfabulacím (bájnému vymýšlení si, ale pacient svým výmyslům věří). Zpočátku jsou změny vratné, později jsou nevratné! Tento stav je ve 20 % případů smrtelný! [zdroj]
- beriberi je častější v rozvojových zemín a projevuje se neuropatií, sníženými reflexy, zvýšeným močením, vzácně také otoky i smrtí [zdroj]
- Podle dat z USA asi 6% lidí má nedostatečně vysoký příjem vitamínu B1, ale USA fortifikují své potraviny vitamínem B1 narozdíl od ČR [zdroj]
Výhody z příjmu vitamínu B1:
- Preventivní užívání vitamínu B1 je vhodné u lidí s vysokým rizikem nedostatku vitamínu B1 (např. diabetici, alkoholici, senioři, a další; viz předchozí kapitola). Udržování zdravých hladin vitamínu B1 dokáže zabránit závažným a nevratným komplikacím! [zdroj]
- Nedostatek vitamínu B1 je přítomen u 80% chronických alkoholiků a je zodpovědný za jedny z nejzávažnějších následků alkoholismu (Wernickeho-Korsakovův syndrom; viz předchozí kapitola) [zdroj] Pokud se projeví symptomy, studie doporučují podávat 3krát denně 100 až 200 mg vitamínu B1 do odeznění příznaků;[zdroj] [zdroj] [zdroj] pak pokračovat udržovacími dávkami. [zdroj]
Přírodní zdroje vitamínu B1: [zdroj]
Vitamín B1 je citlivý na teplo! Tepelně opracované potraviny mají typicky o 20 až 30% nižší obsah vitamínu B1 než kdyby nebyly tepelně opracované (třeba u rýže dokonce o 90% méně)!
Navíc je vitamín B1 velmi dobře rozpustný ve vodě a proto se při vaření ztrácí, pokud se vylévá voda ze zpracování (např. při vylití vody z vaření brambor se ztratí velká část vitamínu B1).[zdroj] Je obecně docela obtížné dosáhnout dostatečně vysokého příjmu vitamínu B1 z běžné potravy. Ve velmi malé míře si vitamín B1 vytváří tělo samo ve střevních bakteriích, ale nejspíše se jedná o zanedbatelné množství.[zdroj]
Dávkování
Jaké dávky jsou vhodné pro mě?
Věková skupina | Muži | Ženy | Těhotné ženy | Kojící ženy |
---|---|---|---|---|
Do 6 měsíců | 0,2 mg | 0,2 mg | ||
7 až 12 měsíců | 0,3 mg | 0,3 mg | ||
1 rok až 3 roky | 0,5 mg | 0,5 mg | ||
4 roky až 8 let | 0,6 mg | 0,6 mg | ||
9 roky až 13 let | 0,9 mg | 0,9 mg | ||
14 až 18 let | 1,2 mg | 1,0 mg | 1,4 mg | 1,4 mg |
19 až 50 let | 1,2 mg | 1,1 mg | 1,4 mg | 1,4 mg |
50 a více let | 1,2 mg | 1,1 mg | 1,4 mg | 1,4 mg |
Bezpečnost
Lze se vitamínem B1 předávkovat?
Vitamín B1
thiamin