Vitamín B2

riboflavin

Vitamín B2

Základní informace

Vitamín B2 je důležitá látka pro fungování mnoha tělních enzymů, které se účastní především energetického metabolismu cukrů, tuků a aminokyselin, růstu buněk. Také se účastní degradace léčiv.[zdro]

Tělo má jen malou zásobní kapacitu pro vitamín B2, navíc na vstřebávání vitamínu B2 je omezené (tělo vstřebává maximálně 27 mg vitamínu B2 za den, vyšší dávky vstřebává jen obtížně). Takže je potřeba vitamín B2 užívat pravidelně.[zdroj]

Formy vitamínu B2:

Vitamín B2 se z 10% v potravě nachází ve volné formě a z 90% ve formě různých sloučenin (FAD, FMN a různé glukosidy). Všechny tyto formy se přeměňují ve střevě na volnou formu vitamínu B2, který se následně vstřebává. [zdroj]

Výhody z příjmu vitamínu B2:

  • Několik studií naznačuje, že dlouhodobý příjem velkého množství vitamínu B2 (200 až 400 mg/den) snižuje riziko migrén na téměř polovinu u dospělých, adolescentů i dětí; efekt přetrvával i 1 a půl roku. [zdroj] [zdroj] [zdroj] [zdroj]
  • Společnosti American Academy of Neurology, American Headache Society a Canadian Headache Society doporučují užívání vitamínu B2 jako prevenci migrén [zdroj] [zdroj]
  • Studie na 41 514 lidech ukázala, že kuřáci s dostatečným příjmem vitamínu B2 měli významně nižší riziko vzniku nádoru plic [zdroj], ale jiné studie takovýto protektivní efekt nepozorovaly [zdroj] [zdroj]
  • Studie na 88 045 ženách ukázala, že ženy se zdravými hladinami vitamínu B2 měly nižší riziko kolorektálních nádorů [zdroj]

Projevy nedostatku vitamínu B2:

  • Data pro USA ukazují, že asi 6 % lidí má nedostatečný příjem vitamínu B2 [zdroj]
  • Nedostatek vitamínu B2 je častější u vegetariánů, veganů, těhotných a kojících žen [zdroj]
  • nedostatek vitamínu B2 se projevuje jen vzácně, ale projevuje se typicky změnami kůže, otoky úst, popraskání kouktů úst, nateklými rty, ztrátami vlasů, problémy s rozmnožovací soustavou, bolestmi v krku a zarudlýma očima [zdroj]"
  • Lidé s nedostatkem vitamínu B2 často mívají nedostatek i jiných vitamínů [zdroj]

Přírodní zdroje vitamínu B2: [zdroj]

Nejlepšími zdroji vitamínu B2 jsou různé živočišné produkty.
  • vejce (0,41 mg vitamínu B2 na 100 g potraviny)
  • telecí maso (0,27 mg vitamínu B2 na 100 g potraviny)
  • brokolice (0,2 mg vitamínu B2 na 100 g potraviny)
  • jogurt (0,18 mg vitamínu B2 na 100 g potraviny)
  • ovesné vločky celozrné (0,15 mg vitamínu B2 na 100 g potraviny)
  • Dávkování

    Jaké dávky jsou vhodné pro mě?

    Na základě dlouhodobých výzkumů vědci stanovili, jaké množství vitamínu B1 v potravě je potřeba pro většinu lidí (přes 97%), aby měli zdravé koncentrace vitamínu B1 v těle. Tyto dávky nazýváme doporučené denní dávky. Vyšší než doporučené dávky vitamínu B1 jsou ale také v pořádku (viz sekce níže).
    Doporučené denní dávky vitamínu B1 pro věkové kategorie. Data převzata od Institute of Medicine a FDA.
    Věková skupina Muži Ženy Těhotné ženy Kojící ženy
    Do 6 měsíců 0,3 mg 0,3 mg
    7 až 12 měsíců 0,4 mg 0,4 mg
    1 rok až 3 roky 0,5 mg 0,5 mg
    4 roky až 8 let 0,6 mg 0,6 mg
    9 roky až 13 let 0,9 mg 0,9 mg
    14 až 18 let 1,3 mg 1,0 mg 1,4 mg 1,6 mg
    19 až 50 let 1,3 mg 1,1 mg 1,4 mg 1,6 mg
    51 a více let 1,3 mg 1,1 mg

    Bezpečnost

    Lze se vitamínem B2 předávkovat?

    Nadbytek vitamínu B2 je velmi dobře tolerovaný i do extrémně vysokých dávek, protože tělo vstřebává jen tolik vitamínu B2, kolik potřebuje. [zdroj] Dávky nad 27 mg za den je vstřebávají jen velmi málo. Navíc se přebytečný vitamín B2 rychle vylučuje do moči (které mimochodem dodává žlutou fluorescenci) [zdroj]
    Ani u extrémních dávek vitamínu B2 (400 mg/den, tj. více než 300-násobek doporučené denní dávky) nebyly popsány nežádoucí účinku. [zdroj]

    Vitamín B2

    riboflavin

    Našim cílem je poskytnout běžné veřejnosti přehledné informace o vitamínech a minerálech. Ve společnosti koluje mnoho mýtů a nepřesností, které se snažíme napravovat.