Vitamín B7 (též označovaný jako vitamín H)

biotin

Vitamín B7

Základní informace

Vitamín B7 (někdy též označovaný jako vitamín H) je esenciální látka, která hraje klíčovou roli v různých enzymech v lidském těle. Biotin je nezbytný pro správný metabolismus cukrů, tuků a některých aminokyselin, dále se účastní genové regulace a buněčné signalizace. [zdroj]

Poměrně častý nedostatek biotinu bývá u těhotných žen (30% z nich má nedostatek biotinu). Alkohol brání vstřebávání biotinu, takže asi 15% lidí s vysokým příjem alkoholu má nedostatek biotinu. [zdroj]

Výhody z příjmu vitamínu B7:

  • několik malých studií naznačuje, že příjem biotinu zlepšuje stav kůže, nehtů a vlasů u dospělých [zdroj]
  • je popsáno několik případů, kdy vysoké dávky biotinu (100 μg až 10 000 μg za den) vedly k významnému zlepšení stavu kůže u dětí a v některých případech vyléčily alopecii. Ale je potřeba více výzkumu. [zdroj] [zdroj] [zdroj] [zdroj]

Projevy nedostatku vitamínu B7:

  • Většina dospělé populace má dostatek vitamínu B7, ale asi 30% těhotných žen má nedostatek biotinu. [zdroj]
  • Asi 15% lidí s vysokým příjem alkoholu má nedostatek biotinu [zdroj]
  • nedostatek vitamínu B7 se projeví postupných vypadáváním vlasů a ochlupení (vede k úplnému vypadání) [zdroj]
  • kůže je šupinatá, mohou se objevit vyrážky okolo očí, nosu, úst a genitálu [zdroj]
  • dále se objevují kožní infekce, lámavost nehtů [zdroj]
  • při velmi závažném nedostatku biotinu se objevují epileptické záchvaty a neurologické změny, deprese, halucinace, parestezie, a letargie [zdroj]

Přírodní zdroje vitamínu B7: [zdroj]

Mezi hlavní zdroje vitamínu B7 patří maso, vajíčka, oříšky a některá zelenina.
  • hovězí játra (100 mg vitamínu B7 na 100 g potraviny)
  • arašídy (34 mg vitamínu B7 na 100 g potraviny)
  • vejce (25 mg vitamínu B7 na 100 g potraviny)
  • ovesné vločky celozrné (20 mg vitamínu B7 na 100 g potraviny)
  • přírodní rýže (12 mg vitamínu B7 na 100 g potraviny)
  • špenát (6,9 mg vitamínu B7 na 100 g potraviny)
  • růžičková kapusta (0,4 mg vitamínu B7 na 100 g potraviny)

    Většina lidí má denní příjem biotinu 35 až 70 mg, takže většině lidí stačí příjem z potravy. Poměrně častý nedostatek biotinu však bývá u těhotných žen (30% z nich má nedostatek biotinu) a lidí s vysokým příjmem alkoholu (15% z nich má nedostatek biotinu). [zdroj]
  • Dávkování

    Jaké dávky jsou vhodné pro mě?

    Na základě dlouhodobých výzkumů vědci stanovili, jaké množství vitamínu B7 v potravě je potřeba pro většinu lidí (přes 97%), aby měli zdravé koncentrace vitamínu B7 v těle. Tyto dávky nazýváme doporučené denní dávky. Vyšší než doporučené dávky vitamínu B7 jsou ale také v pořádku (viz sekce níže).
    Doporučené denní dávky vitamínu B7 pro věkové kategorie. Data převzata od Institute of Medicine a FDA.
    Věková skupina Muži Ženy Těhotné ženy Kojící ženy
    Do 6 měsíců 5 μg 5 μg
    7 až 12 měsíců 6 μg 6 μg
    1 rok až 3 roky 8 μg 8 μg
    4 roky až 8 let 12 μg 12 μg
    9 roky až 13 let 20 μg 20 μg
    14 až 18 let 25 μg 25 μg 30 μg 35 μg
    nad 19 let 30 μg 30 μg 30 μg 35 μg

    Bezpečnost

    Lze se vitamínem B7 předávkovat?

    Nadbytek vitamínu B7 je velmi dobře tolerovaný i do extrémně vysokých dávek. [zdroj]
    Ani u extrémních dávek vitamínu B7 (200 mg/den, tj. asi 650krát více než doporučené denní dávky) nevedly k nežádoucím účinkům. [zdroj]

    Vitamín B7 (též vitamín H)

    biotin

    Našim cílem je poskytnout běžné veřejnosti přehledné informace o vitamínech a minerálech. Ve společnosti koluje mnoho mýtů a nepřesností, které se snažíme napravovat.