Vitamín B5

kyselina pantothenová

Vitamín B5

Základní informace

Vitamín B5 je esenciální látka, která je nezbytná pro fungování některých enzymů v lidském těle. Jejím hlavním účelem je energetický metabolismus, degradace a syntéza tuků.

Vitamín B5 je citlivý na teplo - tepelné zpracování potravy dokáže zničit významnou část vitamínu B5 (20 až 80 %)! [zdroj]

Formy vitamínu B5:

Většina vitamínu B5 (85%) se v potravě vyskytuje ve formě koenzymu A či fosfopatheinu (sloučeniny vitamínu B5) a jen malá část ve volné formě. Sloučeniny vitamínu B5 se ve střevě rozpadnou na volný vitamín B5 a jsou se vstřebají do těla. [zdroj] Potravinové doplňky a léčiva většinou obsahují volnou formu vitamínu B5.
Výzkumy naznačují, že přibližně 40 až 60% vitamínu B5 z potravy jsme schopni vstřebat.[zdroj]


Výhody z příjmu vitamínu B5:

  • Podle několika klinických studií (celkem 30 studií na 1014 lidech) určitá forma vitamínu B5 - pantothein (ne však kyselina pantothenová) - ve velkých dávkách (600 až 1200 mg/den) dokázala snížit hyperlipidémii (tj. snížit koncentrace tuků v krvi). Studie popisují snížení koncentrace triacylglycerolů o 33%, celkového cholesterolu o 15%, LDL cholesterolu ("špatného cholesterolu") o 20% a zvýšení HDL-cholesterolu ("dobrého cholesterolu") o 8,4% během 4 měsíců.[zdroj] [zdroj] [zdroj] [zdroj] [zdroj]

Projevy nedostatku vitamínu B5:

  • Nejsou k dispozici data o míře nedostatku vitamínu B5 v České republice, nicméně např. v USA je průměrný denní příjem vitamínu B5 okolo 6 mg/den a v Kanadě mezi 4 a 5,5 mg/den [zdroj]
  • nedostatek vitamínu B5 se projevuje často u lidí s významnou podvýživou, kde je často doprovázena deficity dalších nutrientů [zdroj]
  • Ačkoliv příznaky nedostatku vitamínu B5 jsou vzácné [zdroj], velká část populace nekonzumuje doporučené denní dávky vitamínu B5
  • Nedostatek vitamínu B5 se může projevovat necitlivostí či pálením rukou a nohou, bolestmi hlavy, závratí, podrážděností, neklidem, poruchami spánku, zařívacími obtížemi a nechutenstvím [zdroj]

Přírodní zdroje vitamínu B5: [zdroj]

Vitamín B5 je téměř v každé potravině alespoň v malém množství. Nicméně, je citlivý na teplo - tepelné zpracování potravy dokáže zničit významnou část vitamínu B5 (20 až 80 %)! [zdroj]
  • telecí játra (7,9 mg vitamínu B5 na 100 g potraviny)
  • žampiony (2,1 mg vitamínu B5 na 100 g potraviny)
  • vejce (1,56 mg vitamínu B5 na 100 g potraviny)
  • brokolice (1,3 mg vitamínu B5 na 100 g potraviny)
  • lískové ořechy (1,2 mg vitamínu B5 na 100 g potraviny)
  • pšeničný celozrný chléb (0,65 mg vitamínu B5 na 100 g potraviny)
  • krůtí maso (0,59 mg vitamínu B5 na 100 g potraviny)
  • rajčata (0,31 mg vitamínu B5 na 100 g potraviny)

    Střevní mikroflora nejspíše také produkuje určité malé množství vitamínu B5, ale toto množsví nejspíše není významné z hlediska potřeb člověka.[zdroj]
  • Dávkování

    Jaké dávky jsou vhodné pro mě?

    Na základě dlouhodobých výzkumů vědci stanovili, jaké množství vitamínu B5 v potravě je potřeba pro většinu lidí (přes 97%), aby měli zdravé koncentrace vitamínu B5 v těle. Tyto dávky nazýváme doporučené denní dávky. Vyšší než doporučené dávky vitamínu B5 jsou ale také v pořádku (viz sekce níže).
    Doporučené denní dávky vitamínu B5 pro věkové kategorie. Data převzata od Institute of Medicine a FDA.
    Věková skupina Muži Ženy Těhotné ženy Kojící ženy
    Do 6 měsíců 1,7 mg 1,7 mg
    7 až 12 měsíců 1,8 mg 1,8 mg
    1 rok až 3 roky 2 mg 2 mg
    4 roky až 8 let 3 mg 3 mg
    9 roky až 13 let 4 mg 4 mg
    14 až 18 let 5 mg 5 mg 6 mg 7 mg
    nad 19 let 5 mg 5 mg 6 mg 7 mg

    Bezpečnost

    Lze se vitamínem B2 předávkovat?

    Nadbytek vitamínu B5 je velmi dobře tolerovaný i do extrémně vysokých dávek. U extrémních dávek vitamínu B5 (10 000 mg/den, tj. více než 2000-násobek doporučené denní dávky) byly jen mírné nežádoucí účinky (lehké průjmy). [zdroj]

    Vitamín B5

    kyselina pantothenová

    Našim cílem je poskytnout běžné veřejnosti přehledné informace o vitamínech a minerálech. Ve společnosti koluje mnoho mýtů a nepřesností, které se snažíme napravovat.
    Tyto texty jsou napsané s nejlepším vědomím a svědomín na základě aktuálně dostupné literatury. Obsah však není recenzovaný a může obsahovat chyby a nepřesné formulace. Proto nepoužívejte tuto stránku jako závaznou zdravotní radu.