Vitamín B5
kyselina pantothenová
Vitamín B5
Základní informace
Vitamín B5 je esenciální látka, která je nezbytná pro fungování některých enzymů v lidském těle. Jejím hlavním účelem je energetický metabolismus, degradace a syntéza tuků.
Vitamín B5 je citlivý na teplo - tepelné zpracování potravy dokáže zničit významnou část vitamínu B5 (20 až 80 %)! [zdroj]
Formy vitamínu B5:
Většina vitamínu B5 (85%) se v potravě vyskytuje ve formě koenzymu A či fosfopatheinu (sloučeniny vitamínu B5) a jen malá část ve volné formě. Sloučeniny vitamínu B5 se ve střevě rozpadnou na volný vitamín B5 a jsou se vstřebají do těla. [zdroj] Potravinové doplňky a léčiva většinou obsahují volnou formu vitamínu B5.Výzkumy naznačují, že přibližně 40 až 60% vitamínu B5 z potravy jsme schopni vstřebat.[zdroj]
Výhody z příjmu vitamínu B5:
- Podle několika klinických studií (celkem 30 studií na 1014 lidech) určitá forma vitamínu B5 - pantothein (ne však kyselina pantothenová) - ve velkých dávkách (600 až 1200 mg/den) dokázala snížit hyperlipidémii (tj. snížit koncentrace tuků v krvi). Studie popisují snížení koncentrace triacylglycerolů o 33%, celkového cholesterolu o 15%, LDL cholesterolu ("špatného cholesterolu") o 20% a zvýšení HDL-cholesterolu ("dobrého cholesterolu") o 8,4% během 4 měsíců.[zdroj] [zdroj] [zdroj] [zdroj] [zdroj]
Projevy nedostatku vitamínu B5:
- Nejsou k dispozici data o míře nedostatku vitamínu B5 v České republice, nicméně např. v USA je průměrný denní příjem vitamínu B5 okolo 6 mg/den a v Kanadě mezi 4 a 5,5 mg/den [zdroj]
- nedostatek vitamínu B5 se projevuje často u lidí s významnou podvýživou, kde je často doprovázena deficity dalších nutrientů [zdroj]
- Ačkoliv příznaky nedostatku vitamínu B5 jsou vzácné [zdroj], velká část populace nekonzumuje doporučené denní dávky vitamínu B5
- Nedostatek vitamínu B5 se může projevovat necitlivostí či pálením rukou a nohou, bolestmi hlavy, závratí, podrážděností, neklidem, poruchami spánku, zařívacími obtížemi a nechutenstvím [zdroj]
- nedostatek vitamínu B5 se projevuje často u lidí s významnou podvýživou, kde je často doprovázena deficity dalších nutrientů [zdroj]
Přírodní zdroje vitamínu B5: [zdroj]
Vitamín B5 je téměř v každé potravině alespoň v malém množství. Nicméně, je citlivý na teplo - tepelné zpracování potravy dokáže zničit významnou část vitamínu B5 (20 až 80 %)! [zdroj]Střevní mikroflora nejspíše také produkuje určité malé množství vitamínu B5, ale toto množsví nejspíše není významné z hlediska potřeb člověka.[zdroj]
Dávkování
Jaké dávky jsou vhodné pro mě?
Věková skupina | Muži | Ženy | Těhotné ženy | Kojící ženy |
---|---|---|---|---|
Do 6 měsíců | 1,7 mg | 1,7 mg | ||
7 až 12 měsíců | 1,8 mg | 1,8 mg | ||
1 rok až 3 roky | 2 mg | 2 mg | ||
4 roky až 8 let | 3 mg | 3 mg | ||
9 roky až 13 let | 4 mg | 4 mg | ||
14 až 18 let | 5 mg | 5 mg | 6 mg | 7 mg |
nad 19 let | 5 mg | 5 mg | 6 mg | 7 mg |
Bezpečnost
Lze se vitamínem B2 předávkovat?
Vitamín B5
kyselina pantothenová
Našim cílem je poskytnout běžné veřejnosti přehledné informace o vitamínech a minerálech. Ve společnosti koluje mnoho mýtů a nepřesností, které se snažíme napravovat.
Tyto texty jsou napsané s nejlepším vědomím a svědomín na základě aktuálně dostupné literatury. Obsah však není recenzovaný a může obsahovat chyby a nepřesné formulace. Proto nepoužívejte tuto stránku jako závaznou zdravotní radu.