Vitamín K

fylochinon (K1), menachinon (K2), menadione (K3)

(v anglické literatuře označované jako phylloquinone (K1), menaqinone (K2), menadione (K3))

Vitamín K

Základní informace

Vitamín K je esenciální látka rozpustná v tucích, která je nezbytná pro fungování mnoha různých enzymů, zejména pro úspěšné srážení krve (hemokoagulaci). Dále vitamín K hraje klíčovou roli ve svalech tepen, kostech a chrupavkách.[zdroj]

Je známo, že střevní bakterie mohou produkovat určité množství vitamínu K, ale není přesně známo, jak velká část z vlastní potřeby to je. Předpokládá se, že je to spíše jen malé množství.[zdroj] Lék warfarin (antikoagulancium, lidově též "lék na ředění krve") brání některým účinkům vitamínu K, takže lidé na warfarinu by měli mít každý den příbližně stejný příjem vitamínu K. Je relativně jedno, jak vysoký (měl by být nad doporučenými denními dávkami), ale musí být pořád přibližně stejný.[zdroj]

Asi 70% populace má nedostatečný příjem vitamínu K. [zdroj] [zdroj] ale většina dospělých lidí nevyvine příznaky (nejspíše proto, že vlastní produkce vitamínu K tělem dokáže pokrýt alespoň nejnutnější potřeby těla). Nedostatek se projuje u kojenců a dospělých s poruchou vstřebávání tuků. [zdroj]

Formy vitamínu K:

Vitamín K je kolektivní označení pro několik látek - fylochinon (vitamín K1), menachinon (vitamín K2), menadione (vitamín K3) a několik dalších látek (MK-4, MK-7, MK-9, MK-13, apod.). Tyto látky mají podobné biologické vlastnosti.
Zatímco z tablet je tělo schopno vstřebat až 80% vitamínu K, z jídla (např. špenátu) vstřebáváme významně méně vitamínu K (asi 4 až 17%). [zdroj]


Výhody z příjmu vitamínu K :

  • Výzkumy ukazují, že příjem vitamínu K podporuje zdraví kostí a může zmírnit osteoporózu, zejména pokud je spojen s příjmem vitamínu D a vápníku. [zdroj]
  • Ženy po menopauze, které užívaly vitamínu K navíc (15 až 45 mg/den), měli výrazně nižší výskyt zlomemin [zdroj]
  • Vysoké dávky vitamínu K (180 mg/den po 3 roky) zvýšily pevnost kostí a zmírnily osteoporózu (věkem podmíněný úbytek kostního minerálu) [zdroj]


Projevy nedostatku vitamínu K :

  • Dle dat pro Americkou populaci asi 70% lidí nemá dostatečně velký příjem vitamínu K, [zdroj] [zdroj] ale u dospělých jsou příznaky deficitu jen mírné
  • U novorozenců je nedostatek vitamínu K poměrně častý a mívá klinické projevy, takže by se měl preventivně doplňovat (buď formou kapek, nebo jako injekce do svalu po porodu) [více informací]
  • První příznaky nedostatku vitamínu K se projeví na schopnosti zastavit krvácení (hemostázy) [zdroj]
  • Nedostatek vitamínu K též zhoršuje mineralizaci kostí a přispívá k osteoporóze [zdroj]

Přírodní zdroje vitamínu K: [zdroj]

Vitamín K se vyskytuje především v listové zelenině, rostlinných olejích a některém ovoci.
  • kapusta (817 µg vitamínu K na 100 g potraviny)
  • špenát (200 až 400 µg vitamínu K na 100 g potraviny)
  • brokolice (99 až 205 µg vitamínu K na 100 g potraviny)
  • telecí játra (89 µg vitamínu K na 100 g potraviny)
  • celozrné ovesné vločky (63 µg vitamínu K na 100 g potraviny)
  • vejce (8,9 µg vitamínu K na 100 g potraviny)
  • ementál (2,6 µg vitamínu K na 100 g potraviny)

    Jen asi třetina populace má dostatečný příjem vitamínu K. [zdroj] [zdroj]
  • Dávkování

    Jaké dávky jsou vhodné pro mě?

    Na základě dlouhodobých výzkumů vědci stanovili, jaké množství vitamínu K v potravě je potřeba pro většinu lidí (přes 97%), aby měli zdravé koncentrace vitamínu K v těle. Tyto dávky nazýváme doporučené denní dávky. Lidé, kteří hůře vstřebávají vitamín K (lidé s celiakií, cystickou fibrózou, syndromem krátkého střeva či ulcerativní kolitidou) nebo mají sníženou vlastní produkci (novorozenci, lidé po antibiotické léčbě) mohou vyžadovat vyšší dávky. Mírně vyšší dávky vitamínu K jsou ale také v pořádku (viz sekce níže).
    Doporučené denní dávky vitamínu K pro věkové kategorie. Data převzata od Institute of Medicine a FDA.
    Věková skupina Muži Ženy Těhotné ženy Kojící ženy
    Do 6 měsíců 2 μg 2 μg
    7 až 12 měsíců 2,5 μg 2,5 μg
    1 až 3 let 30 μg 30 μg
    4 roky až 8 let 55 μg 55 μg
    9 až 13 let 60 μg 60 μg
    14 až 18 let 75 μg 75 μg 75 μg 75 μg
    19 a více 90 μg 90 μg 90 μg 90 μg

    Bezpečnost

    Lze se vitamínem K předávkovat?

    Podle Institute of Medicine a FDA má malý potenciál k toxicitě, protože se nadbytečný vitamín K rychle vylučuje močí a žlučí. I při vysokém příjmu vitamínu K tělo vstřebává jen tolik vitamínu, kolik potřebuje a nedochází k patologickému hromadění vitamínu K.

    Lidé, kteří užívaji warfarin by měli věnovat pozornost dávkování vitamínu K. Vitamín K snižuje účinnost warfarinu, ale je nezbytný pro normální fungování lidského těla. Vyšší příjem vitamínu K lze vykompenzovat zvýšenými dávkami warfarinu. Proto by lidé, kteří užívají warfarin, měli mít přibližně konstantní příjem vitamínu K v čase a nedělat příliš velké změny v potravě. Pokud mají lidé konstantní příjem vitamínu K, tak jim může lékař nastavit vhodné dávky warfarinu.