Vitamín D

kalciferol, ergokalciferol, cholekalciferol

Vitamín D

Základní informace

Vitamín D je vitamín rozpustný v tucích. Lidé si tento vitamín umí vytvořit ve velmi malé míře v kůži při osvitu slunečním světlem, ale většinu vitamínu musejí přijímat z potravy.

Vitamín D ovlivňuje mnoho procesů v lidském těle. V první řadě - vitamín D je nezbytný pro správný metabolismus vápníku a fosforu; bez vitamínu D se fosfor a vápník hůře vstřebávají ze střeva. To má za následek, že při nedostatku vitamínu D nedochází ke správné mineralizaci kosti a zubů, kosti a zuby jsou křehké a deformují se. Navíc a mohou vznikat bolestivé křeče svalů. Vitamín D je kritický při růstu a remodelaci kostí.[zdroj]

Krom toho vitamín D hraje důležitou roli v regulaci imunitního systému a metabolismu. [zdroj]

V České republice je velmi častý nedostatek vitamínu D! Více než 95% lidí má nedostatek vitamínu D. [Zdroj] Rozhodně je vhodné tento vitamín doplňovat!

Formy vitamínu D:

Existují 2 hlavní formy vitamínu D - D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol) - ostatní formy nejsou významné. Tyto dvě formy se navzájem dokáží zastoupit, mají podobné biologické vlastnosti a mohou se ve stravě libovolně zaměňovat. Množství vitamínu D se neudává jen v mikrogramech, ale také v mezinárodních jednotkách IU, kde 10 mikrogram D2 nebo D3 odpovídá přibližně 400 IU.


Výhody z příjmu vitamínu D:

  • Vitamín D brání řídnutí kostí (osteoporózy), která ohrožuje zejména u ženy i muže nad 50 let věku. U pacientů s osteoporózou pak snáze vznikají zlomeniny, které jsou bolestivé a špatně se hojí. Osteoporózu je těžké léčit, ale je snadné ji předcházet [zdroj]
  • Dle studií na celkem 83 525 seniorech příjem vitamínu D (10 až 20 μg; tj. doporučené denní dávky) spolu s vápníkem (800 až 1200 mg; tj. doporučené denní dávky) zvyšovalo pevnost kostí - riziko zlomenin krčku kosti stehenní (femur) kleslo o 16% a všech ostatních zlomenin o 6%. [zdroj] Jelikož tyto zlomeniny jsou poměrně časté a velmi komplikující u seniorů, je každé snížení rizika velmi žádoucí
  • Několik studií na více než 150 000 pacientech a ukázaly, že lidé se zdravé až lehce zvýšené hladinami vitamínu D mají nižší riziko výskytu nádorových onemocnění a nižší úmrtnost na ně. [zdroj] [zdroj] Velmi významně vitamín D snižoval riziko kolorektálního karcinomu [zdroj] a nádorů prostaty [zdroj] [zdroj].
  • Několik studie na více než 428 000 lidech naznačily, že zdravé hladiny vitamínu D snižují riziko kardiovaskulárních nemocí (infarkt, mrtvice a další) a riziko úmrtí na ně. Příliš nízké nebo příliš vysoké hladiny vitamínu D riziko zvyšují. [zdroj] [zdroj] [zdroj] [zdroj]
  • Studie na 31 424 lidech naznačily asociaci mezi nízkými hladinami vitamínu D a depresemi. [zdroj]
  • Lidé přijímající vitamín D mohou mít nižší riziko vzniku roztroušené sklerózy. [zdroj]
  • Studie naznačují, vitamín D pomáhá s metabolismem cukrů a lidé s dostatečným příjmem vitamínu D mají nižší riziko rozvoje diabetes mellitus 2. typu [zdroj]


Projevy nedostatku vitamínu D:

  • V České republice více než 95% lidí má nedostatek vitamínu D [zdroj]
  • nedostatek vitamínu D se projevuje hlavně na pevnosti kostí. Kost se neustále přestavuje (odbourává a zároveň se nahrazuje novou kostní hmotou). Vitamín D je nezbytný pro správnou mineralizaci nových částí kosti [zroj]
  • u dětí vede k nedostatečné minerazilaci kostí a vzniku křivice a změny tvaru kostí a zubů, což bývá doprovázeno bolestmi, tělesným postižením a neprospíváním dětí [zroj]
  • u dospělých vede k nedostatečné kostní mineralizaci (osteomalacie) [zroj]
  • nedostatek vitamínu D též způsobuje tetanie a hypokalcemické křeče[zroj]
  • nedostatek vitamínu D zvyšuje riziko nemocí srdce a cév [zdroj]

Přírodní zdroje vitamínu D: [zdroj]

Vitamín D se vyzkytuje hlavně v rybách a houbách, kterých se v České republikce obecně konzumuje málo.

  • sleď obecný (25 µg vitamínu D na 100 g potraviny)
  • pstrug obecný (8 µg vitamínu D na 100 g potraviny)
  • vejce (2,9 µg vitamínu D na 100 g potraviny)
  • žampiony (1,9 µg vitamínu D na 100 g potraviny)

    Vystavení kůže slunečnímu záření vede k biosyntéze vitamínu D. Zcela nahý a neopálený člověk by si vyrobil svou denní dávku vitamínu D za 5 až 30 minut. [zdroj] Bohužel, za tuto dobu by se stihl též spálit. Pokud je člověk oblečený, už je opálený a/nebo má na kůži vrstvu opalovacího krému, tak výrazně klesá efektivita biosyntézy vitamínu D. [zdroj] Nelze se spoléhat na vlastní produkci vitaminu D, je potřeba jej doplňovat!

    Navíc je téměř nemožné mít dostatečný příjem vitamínu D z běžné potravy. Některé státy fortifikují potraviny vitamínem D (tj. dodávají vitamín D do potravin), takže velká část obyvatelstva má dostatek vitamínu D.[zdroj] To se v České republice se, bohužel, neděje, proto okolo 95% Čechů má nedostatek vitamínu D! [zdroj] Z toho důvodu je nezbytné doplňovat vitamín D z potravu či z potravinových doplňků!

  • Dávkování

    Jaké dávky jsou vhodné pro mě?

    Na základě dlouhodobých výzkumů vědci stanovili, jaké množství vitamínu D v potravě je potřeba pro většinu lidí (přes 97%), aby měli zdravé koncentrace vitamínu D v těle. Tyto dávky nazýváme doporučené denní dávky. Lidé, kteří hůře vstřebávají vitamín D (např. lidé s nízkotučnou dietou či poruchou vstřebávání tuků) mohou potřebovat vyšší dávky. Mírně vyšší dávky vitamínu D jsou ale také v pořádku (viz sekce níže). Jelikož se vitamín D rozpouští v tucích, tak se lépe vstřebává, když si jej člověk dává společně s nějakým jídlem.
    Doporučené denní dávky vitamínu D pro věkové kategorie. Data převzata od Institute of Medicine a FDA.
    Věková skupina Muži Ženy Těhotné ženy Kojící ženy
    Do 12 měsíců 10 μg (400 IU) 10 μg (400 IU)
    1 až 13 let 15 μg (600 IU) 15 μg (600 IU)
    14 až 18 let 15 μg (600 IU) 15 μg (600 IU) 15 μg (600 IU) 15 μg (600 IU)
    19 až 50 let 15 μg (600 IU) 15 μg (600 IU) 15 μg (600 IU) 15 μg (600 IU)
    51 až 70 let 15 μg (600 IU) 15 μg (600 IU)
    nad 70 let 20 μg (800 IU) 20 μg (800 IU)
    Poznámka: u dávkování vitamínu D je jedna komplikace. Fakticky existují 4 různé formy tohoto vitamínu (D2 ergokalciferol, D3 cholekalciferol, D4 22-dihydroxyergokalciferol a D5 sitokalciferol). Tyto formy se navzájem dokáží zastoupit, ale každý z nich má jinou "sílu" (tj. že 1 mg jedné formy vitamínu D odpovídá nižší dávce druhé formy). Zdaleka nejběžnějšími formami vitamínu D jsou D2 a D3, které mají přibližně stejnou "sílu". Nicméně, aby nedošlo ke zmatení, je doporučeno neuvádět dávku vitamínu D v miligramech, ale v mezinárodních jednotkách IU, kde 10 mikrogram D2 nebo D3 odpovídá přibližně 400 IU.

    Bezpečnost

    Lze se vitamínem D předávkovat?

    Lehký nadbytek vitamínu D je dobře tolerovaný, ale příliš vysoké dávky mohou způsobovat nežádoucí účinky, jako je zvýšené hladiny vápníku v krvi (hyperkalcémie) a tím i zvracení, slabost, bolest, nechutenství, žízeň a přílišné močení a ledvinové kameny.[zdroj]
    Nejvyšší denní dávky vitamínu D, které ještě u nikoho nezpůsobují žádné nežádoucí účinky ani při dlouhodobém užívání. Data převzata od FDA.
    Věková skupina Muži Ženy Těhotné ženy Kojící ženy
    Do 6 měsíců 25 μg (1000 IU) 25 μg (1000 IU)
    6 až 12 měsíců 38 μg (1500 IU) 38 μg (1500 IU)
    1 až 3 roky 63 μg (2500 IU) 63 μg (2500 IU)
    4 až 8 roky 75 μg (3000 IU) 75 μg (3000 IU)
    9 a více let 100 μg (4000 IU) 100 μg (4000 IU) 100 μg (4000 IU) 100 μg (4000 IU)

    Vitamín D

    kalciferol, cholekalciferol, ergokalciferol

    Našim cílem je poskytnout běžné veřejnosti přehledné informace o vitamínech a minerálech. Ve společnosti koluje mnoho mýtů a nepřesností, které se snažíme napravovat.